PRVO NACIONALNO ISTRAŽIVANJE O ŽIVOTNIM NAVIKAMA OSOBA SA DIJABETESOM

Dijabetes je stanje koje pogađa milione ljudi širom sveta, a razumevanje svakodnevnih navika i izazova može nam pomoći da pružimo bolju podršku i resurse onima koji žive s ovim stanjem. Po prvi put tačno znamo kakve su navike osoba sa dijabetesom u Srbiji!

Istraživanje o životnim navikama osoba sa dijabetesom sprovedeno je među onlajn populacijom od jula do polovine septembra 2023. godine.

ISTRAŽIVANJE U BROJKAMA

1016 učesnika

U istraživanju je učestvovalo 662 žene i 342 muškarca. Ova demografska raspodela pruža sveobuhvatan uvid u različite životne navike osoba sa dijabetesom. 

Svi tipovi dijabetesa

45.7% ispitanika sa dijabetesom tipa 243.3% sa dijabetesom tipa 1, a 11% drugi tipovi dijabetesa. 

Sve uzrasti

42.3% je u starosnoj grupi od 31-45 godina, od 46-60 godina (24.6%), od 18-30 godina (19.3%), stariji od 60 godina (10.4%), i mlađi od 18 godina (3.4%).

Najvažniji nalazi istraživanje

Preko 96% anketiranih je upoznato sa značajem fizičke aktivnosti za održavanje nivoa šećera u krvi, a samo 20.1% ženskih i 16.42% muških ispitanika se redovno bavi fizičkom aktivnosti.

Od 1016 anketiranih, 7.96% ispitanika nikada ne meri nivo šećera, ili to radi manje od jednom nedeljno, dok bližu 40% meri svakodnevno i više puta dnevno.

Osobe sa Tipom 1 dijabetesa su posebno samosvesne važnosti redovne kontrole šećera u krvi, gde 97.76% anketiranih u ovoj kategoriji navodi da redovno prate stanje, dok samo mali deo (2.24%) to čini retko. 

Skoro 21% ispitanika navodi kao obavezno jutarnje merenje šećera u krvi, dok su periodi posle obroka, kao što su posle doručka i ručka za muškarce, i posle večere i tokom noći za žene, manje popularni za merenje.

Preko 63% ispitanika reguliše nivo šećera u krvi pomoću lekova, a manje od 3% to čini pomoću fizičke aktivnosti i pravilne ishrane.

85% ispitanika konzumira redovno masnu hranu, dok 11.6% konzumira masnu hranu svakodnevno, a samo mali procenat, 3.4%, nikada ne konzumira hranu bogatu mastima.

Istraživanje je pokazalo visok nivo svesti o izbegavanju alkohola gde preko 56% nikada ne konzumira alkohol, a skoro 19% ispitanika redovno puši, konzumirajući 5 ili više cigareta dnevno, što ukazuje na neophodnost edukacije o uticaju koji nikotin ima na dijabetes.

Socio-emocionalna podrška ključna za sve!

Zajednička nit među svim ispitanicima – potreba za razumevanjem, podrškom i obrazovanjem, kao glavni temelj socio-emocionalne stabilnosti.

 

15.48% žena oseća da ne dobija potrebnu podršku, dok je taj procenat kod muškaraca 8.12%.

Šta su NAJVEĆI IZAZOVI osoba sa dijebetesom u Srbiji?

Pravilna ishrana predstavlja najveći izazov za osobe sa dijabetesom, sa čak 31.7% ispitanika koji to navode. Slede emocionalni izazovi sa 16.9%, fizička aktivnost sa 16%, merenje nivoa šećera u krvi sa 14.5%, redovni pregledi i lekarski saveti sa 11.9%, dok je terapija navedena kao izazov kod 5% ispitanika. 

POVEŽIMO SE

Ukoliko imate neka pitanja za nas, ne oklevajte da nas kontaktirate. Naš tim je uvek spreman da vam pruži odgovore, savete i podršku. Bilo da se radi o detaljima istraživanja, specifičnim informacijama ili samo želite da podelite svoje iskustvo, tu smo za vas. Vaša povratna informacija i upiti su dragoceni jer nam pomažu da stalno unapređujemo naš rad i pružamo najbolju moguću podršku zajednici. 

Radujemo se povezivanju s vama!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.