• Dijabetes je stanje. Samokontrola je rešenje.

Gojaznost, glavni faktor rizika za dijabetes tipa 2

Prema studiji predstavljenoj na kongresu Evropskog udruženja za proučavanje dijabetesa, gojaznost je glavni faktor rizika za dijabetes tipa 2, toliko da povećava verovatnoću gotovo 6 puta.

Naučni tim sa Univerziteta u Kopenhagenu sarađivao je sa grupom stručnjaka iz Novo Nordisk Fondacije Centra za osnovna istraživanja metabolizma kako bi sproveli studiju koja je pokazala da je gojaznost glavni faktor rizika za dijabetes tipa 2. Ovo istraživanje je predstavljeno na 55. kongresu Evropskog udruženja za proučavanje dijabetesa (EASD).

Veza između gojaznosti i dijabetesa tipa 2

Naučnici su pratili situaciju uzorka od 9556 ispitanika u dobi od 50 do 60 godina oba pola. Nakon praćenja tokom oko 14 godina, dijagnoza dijabetesa tipa 2 je postavljena kod 49% ispitanika. Takođe, nakon analize odgovora na upitnike koji su imali za cilj da definišu životni stil svakog ispitanika, uočena je veza između gojaznosti i rizika od razvoja dijabetesa tipa 2. Ispitanici sa visokim indeksom telesne mase (>30 kg/m2) imali su gotovo 6 puta veći rizik ako su već genetski podložni.

Bolji, zdraviji životni stil

Upitnici su prikupljali podatke o životnom stilu poput pušenja, konzumiranja alkohola i učestalosti fizičke aktivnosti, a istraživači su uzeli ove podatke u obzir, primetivši da nezdrav način života povećava verovatnoću dijabetesa tipa 2 za 20%. Ovo se može sprečiti usvajanjem zdravog načina života od mladih godina, kako u vezi sa ishranom, tako i u pogledu fizičke aktivnosti i izbegavanja štetnih navika kao što su pušenje i konzumiranje alkohola.

Imate li pitanja za nas?

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Loading

Share