• Dijabetes je stanje. Samokontrola je rešenje.

Dan 14: Palačinke, kus-kus, cezar salata

Doručak: Slane palačinke

  • 2 jajeta
  • 50 g ovsenog brašna
  • 50 ml mleka sa niskim udelom masti
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • 50 g niskomasnog sıra (feta ili kisela pavlaka po želji)
  • Povrće po izboru (npr. šampinjoni, spanać, paprika)

U činiji umutiti jaja, dodati mleko, ovseno brašno, so i biber. Dobro promešati da dobijete glatku smesu. Na tiganju zagrejanom sa malo maslinovog ulja peći palačinke.

Koristite po 2 kašike smese za svaku palačinku. Svaku palačinku puniti po želji – sa niskomasnim sirom, povrćem ili čak sa narezanom pečenom piletinom.  Poslužiti toplo!

Kalorije: 375 kcal

Ugljeni hidrati: 11g

Masti: 12g

Proteini: 14g

Ručak: Kus - kus sa piletinom i karijem

  • 70 g kus – kusa
  • 1 crni luk
  • Čen belog luka
  • 1 srednja šargarepa
  • 200 g piletine
  • Prstohvat bosiljka
  • Prstohvat karija
  • So i biber

Prelijte šolju kus-kusa sa pola šolje kipuće vode i ostavite neka odstoji do 10 minuta.

Sitno iseckajte beli i crni luk, stavite u tiganj sa malo ulja, pržite dok luk blago ne porumeni i onda dodajte sitno naseckanu šargarepu. Kada i šargarepa omekša, onda dodajte i piletinu isečenu na sitnije komade, a zatim i začine. Potom sve sjediniti zajedno i jesti uz salatu.

Kalorije: 577 kcal

Ugljeni hidrati: 65g

Masti: 18g

Proteini: 54g

Večera: Cezar salata

  • Iceberg salata
  • Čeri paradajz
  • 200 g pilećeg mesa
  • Kašika senfa
  • 80 ml grčkog jogurta
  • 1 kašičica čia semenki
  • So, biber, beli luk u prahu
  • Kašika parmezana
  • Šargarepa
  • 2 dvopeka ili istostirana hleba

Iceberg salatu iseći na trakice i izrendati šargarepu. Piletinu iseći na kockice i premazati senfom, pa propržiti na tiganju.

U posebnoj činiji napraviti sos od grčkog jogurta, čia semenki, soli, bibera i belog luka u prahu.

Sos pomešati sa salatom i piletinom, dodati tostirani hleb iseckan na kockice i na kraju možete staviti parmezan i čeri paradajz. 

Kalorije: 551 kcal

Ugljeni hidrati: 21g

Masti: 27g

Proteini: 77g

Užina: Pečena bundeva

  • 300 g bundeve
  • Cimet

Bundevu iseći na kockice, poređati u pleh i ispeći, pa dok je vruće preko nje posuti cimet.

Kalorije: 145 kcal

Ugljeni hidrati: 32g

Masti: 0g

Proteini: 4g

Picture of Dnevne kalorijske vrednosti

Dnevne kalorijske vrednosti

Ukupno za dan: 1648 kcal

Pratite ugljene hidrate pomoću DKPa

Ukoliko vam je potreban saveznik za praćenje ugljenih hidrata i stanja vaše glikemije, tu je DKP!

Share