• Dijabetes je stanje. Samokontrola je rešenje.

Dan 29: Palačinke, piletina, potaž

Doručak: Slane palačinke

  • 2 jajeta
  • 50 g ovsenog brašna
  • 50 ml mleka sa niskim udelom masti
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • 50 g niskomasnog sıra (feta ili kisela pavlaka po želji)
  • Povrće po izboru (npr. šampinjoni, spanać, paprika)

U činiji umutiti jaja, dodati mleko, ovseno brašno, so i biber. Dobro promešati da dobijete glatku smesu. Na tiganju zagrejanom sa malo maslinovog ulja peći palačinke.

Koristite po 2 kašike smese za svaku palačinku. Svaku palačinku puniti po želji – sa niskomasnim sirom, povrćem ili čak sa narezanom pečenom piletinom.  Poslužiti toplo!

Kalorije: 375 kcal

Ugljeni hidrati: 11g

Masti: 12g

Proteini: 14g

Ručak: Piletina sa kinoom

  • 40 g kinoe
  • 2 pileća karabataka
  • 1 manja šargarepa
  • 1/2 šolje graška
  • 1 manji luk
  • So  i začini po ukusu
  • Voda

Pileći karabatak oprati i odstraniti kožicu. Staviti u šerpicu, dodati iseckano povrće, kinou i naliti sa čašom do dve vode. S obzirom da je meso karabataka masnije, ne dodajemo ulje, jer će meso pustiti masnoću, pa ćemo je dobiti na taj način. Poklopiti i ostaviti da se skuva. Jesti uz činiju sezonske salate.

Kalorije: 678 kcal

Ugljeni hidrati: 39g

Masti: 26g

Proteini: 68g

Večera: Potaž od povrća i piletina

  • 1 glavica brokolija
  • 2 čena belog luka
  • 1 štap celera
  • 2 šargarepe
  • ½ kašike vlašca
  • ½ kašike kumina
  • ½ kašičice himalajske soli
  • 1 kašike seckanog pešuna
  • 1 kašika masilinovog ulja
  • 1 dcl pavlake za kuvanje (sa nizim procentom masti)
  • 500 ml vode
  • 150g pilećeg belog mesa

U vodi kuvati brokoli, šargarepu,celer, dodati malo soli i maslinovog ulja. Kada se sve skuva, izblendati ručnim miskersom ili blenderom, potom dodati 1 dcl pavlake za kuvanje radi konzistencije i po potrebi blendati jos malo,potom dodati suve začine (kumin, vlašac). Ukoliko je smesa gusta, dodati malo mlake vode do željene gustine.

Kada je gotovo servirati, dodati preko kašiku semenki bundeve i ½ kašike rendanog peršuna.

Jesti uz prilog 150 g grilovane piletine. Grilujete na kašičici ulja , po ukusu dodati suve začine (beli luk u prahu, kurkumu, bosiljak.

Kalorije: 518 kcal

Ugljeni hidrati: 13g

Masti: 34g

Proteini: 54g

Užina: Zdrava nutela

  • 100 g prženih lešnika
  • 2-3 kašike kakaa u prahu
  • 2-3 kašike eritritola
  • 1 kašika kokosovog ulja
  • Prstohvat soli
  • Voda po potrebi
  • Mleko (po ukusu se više uklapa biljno/bademovo) 2-3 kašike

Lešnike stavite u blender i blendajte dok ne postanu kremasti.Dodajte kakao, zaslađivač, kokosovo ulje, mleko i so. Blendajte sve zajedno, dodajući vodu po potrebi da dobijete željenu konzistenciju.

Kalorije: 70 kcal (1 kašika)   

Ugljeni hidrati: 7g

Masti: 5g

Proteini: 2g

Picture of Dnevne kalorijske vrednosti

Dnevne kalorijske vrednosti

Ukupno za dan: 1641 kcal

Pratite ugljene hidrate pomoću DKPa

Ukoliko vam je potreban saveznik za praćenje ugljenih hidrata i stanja vaše glikemije, tu je DKP!

Share