Bolesti srca i dijabetes – Veći je rizik za žene!

Istraživanje potvrdilo: Žene sa dijabetesom izloženije riziku od bolesti srca

Rizik od srčanog udara je 150% veći kod žena sa dijabetesom u poređenju sa ženama koje nemaju dijabetes, dok se rizik povećava za 50% kod muškaraca koji žive sa dijabetesom.

Dijabetes se sporije razvija kod žena tokom godina, pri čemu žene pokazuju prve znakove – predijabetes, u proseku nakon 10 godina, dok muškarci nakon oko 8 godina razvijaju potvrđeni dijabetes.

Čini se da se metabolički i vaskularni faktori rizika kod žena pogoršavaju u većoj meri, odnosno, da žene moraju “preći veći put” od muškaraca pre nego što postanu osobe sa dijabetesom.

Faktori većeg kardiovaskularnog rizika kod žena sa dijabetesom

Prema podacima nedavne studije koja je uključila gotovo 900.000 osoba i više od 28.000 dijagnostifikovanih slučajeva koronarnih bolesti, prisustvo dijabetesa gotovo je utrostručilo rizik od kardiovaskularnih bolesti kod žena, dok se kod muškaraca povećao malo više od dva puta.

Takođe, analiza podataka o 750.000 pacijenata i više od 12.000 slučajeva moždanog udara pružila je snažne dokaze da žene sa dijabetesom imaju 27% veći rizik od moždanog udara u poređenju sa muškarcima.

Brojni faktori su doprineli rezultatima ove studije, među kojima se ističe činjenica da:

  •  žene manje obraćaju pažnju na svoje zdravlje u poređenju sa muškarcima, posebno kada je reč o bolestima srca, nivou šećera u krvi, krvnom pritisku, holesterolu i pušenju; 
  • žene koje žive sa dijabetesom često imaju veći procenat telesne masti pri dijagnozi, a gojaznost je visok faktor rizika za srčane bolesti, posebno ako je povezana sa hipertenzijom.

Imate li neka pitanja?

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.