Citrusi, dobri saveznici za dijabetes tipa 2

Voće iz citrusa, uopšteno, može pomoći kod dijabetesa tipa 2. Agrumi su bogati organskim kiselinama, vitaminima, antioksidansima i vlaknima, sve veoma korisno za održavanje zdravlja, prevenciju mnogih bolesti i njihovo lečenje tamo gde su prisutne.

U studiji Den Hartogh, D. J., & Tsiani, E. (2019). Antidijabetička svojstva naringenina: polifenol citrusnog voća. Biomolekule, 9(3), 99  navodi se da citrusi mogu biti dobri saveznici za dijabetes tipa 2. Studije rađene na eksperimentalnim modelima T2DM pokazale su da citrusni flavonoidi, snažni antioksidansi, učestvuju u raznim fiziološkim procesima čime :

  • poboljšavaju toleranciju na glukozu i osetljivost na insulin
  • smanjuju insulinsku rezistenciju
  • poboljšavaju perifernu apsorpciju glukoze
  • suzbijaju upalu
  • pomažu u modulaciji aktivnosti enzima i transportera uključenih u metabolizam glukoze i masti
  • poboljšavaju metabolizam masti i diferencijaciju masnih ćelija
  • poboljšavaju disfunkciju zida krvnih sudova

 

U slučaju dijabetesa misli se  uglavnom na narandže i limune koje je lakše pronaći, ali i na bergamot i mandarine.

Kako možete upravljati količinom šećera sadržanom u citrusima?

Kao i svako voće, agrumi takođe sadrže jednostavne šećere, iako bi njihov ukus ponekad mogao navesti na drugačije. Pravila kojih se treba pridržavati:

Nemojte jesti citrusno voće ili voće uopšteno, na kraju obroka gde je količina hrane koja sadrži ugljene hidrate već velika. Ukoliko je, ipak, obrok bio uravnotežen (npr. manje od 80 g ugljenih hidrata u prvom jelu, dobar izvor proteina i obilna porcija povrća) onda je moguće dodati i porciju voća na kraju.

Postoje li posebne kontraindikacije?

Jedini oprez je, sa grejpfrutom uz lekove, jer grejp svojim sastavom ulazi u isti metabolički put sa lekovima i na taj način će modifikovati njihov učinak.