• Dijabetes je stanje. Samokontrola je rešenje.

Dan 23: Semenke, gulaš, fritata

Doručak: Jogurt sa semenkama i borovnicama

  • Šolja jogurta 250 ml (umeren, 1,5% masti)
  • Semenke čia 10 g
  • Mleveni lan 10 g
  • Golica 10 g
  • Borovnice 100 g

Ostaviti da semenke odstoje 10ak minuta sa jogurtom, potom dodati voće.

Zatim, uživajte!

Kalorije: 330 kcal

Ugljeni hidrati: 37g

Masti: 14g

Proteini: 15g

Ručak: Juneći gulaš

  • 120g junećeg buta (vrat, ramstek, biftek…)
  • 1 glavica luka
  • 200g pečuraka
  • 1 šargarepa
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 krompir (150g)
  • 1 čaša paradajz soka / ili jedan ceo paradajz
  • 1 čaša vode

Meso iseckati na kockice. Isto uraditi i sa povrćem. U šerpu sipati ulje i dodati povrće kao i meso.

Preliti sa čašom vode i čašom soka od paradajza. Poklopiti i ostaviti da se kuva.

Jesti uz činiju sezonske salate.

Kalorije: 538 kcal

Ugljeni hidrati: 44g

Masti: 34g

Proteini: 27g

Večera: Fritata

  • 4 jajeta
  • 150 ml mleka
  • 4 kašike kukuruznog griza
  • 100g spanaća
  • 1 paradajz
  • 1 praziluk
  • 1 paprika
  • Rikota sir 2 kašike
  • Kašika parmezana ili drugog tvrdog narendanog sira
  • Seckani vlašac, so i začini po ukusu

Jaja umutiti i pomešati sa ostalim sastojcima. Izliti u pleh i ispeći u rerni.

Pri kraju dodati odozgo malo parmezana i vratiti u rernu. Koristite pek papir umesto ulja.

Od ove količine ispadnu 2 porcije.

Kalorije: 412 kcal

Ugljeni hidrati: 33g

Masti: 20g

Proteini: 27g

Užina: Jesenji jabuka-cimeta kolač

  • 4-5 jabuka (srednje veličine)
  • 200 g brašna (pola belo, pola integralno)
  • 100 g eritritola (ili po ukusu)
    2 jaja
  • 100 ml mleka (biljnog ili kravlje)
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašika cimeta
  • 1 kašičica kakao praha
  • 40 g badema ili drugog orašastog voća
  • Prstohvat soli
    50 ml ulja

U posudi pomešajte brašno, eritritol, prašak za pecivo, cimet, kakao i so.
U drugoj posudi izmutite jaja, dodajte mleko i ulje, pa dobro izmešajte. Polako dodajte suve sastojke u mokre, pa sve dobro sjedinite, potom dodati naseckani badem ili orašaste po izboru.

Jabuke oljuštite, iseckajte i pomešajte sa malo cimeta i eritritola.
U kalup obložen papirom za pečenje sipajte polovinu smese, pa dodajte jabuke, a zatim prelijte ostatak smese.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C 30-40 minuta.

* Približno 12  porcija

Kalorije: 130 kcal (po porciji)   

Ugljeni hidrati: 18g

Masti: 6g

Proteini: 3g

Picture of Dnevne kalorijske vrednosti

Dnevne kalorijske vrednosti

Ukupno za dan: 1410 kcal

Pratite ugljene hidrate pomoću DKPa

Ukoliko vam je potreban saveznik za praćenje ugljenih hidrata i stanja vaše glikemije, tu je DKP!

Share