Deca zavisna od ekrana imaju veći rizik od dijabetesa tipa 2

Istraživanje na koje moramo obratiti pažnju!

Prema jednom istraživanju iz Engleske, objavljenom u “Archives of Disease in childhood”, deca koja provode više od tri sata dnevno ispred televizora ili bilo kog drugog ekrana imaju veći rizik od razvoja dijabetesa u poređenju sa vršnjacima koji su aktivniji.

Iako je veza između dugog vremena provedenog ispred ekrana i većeg rizika od dijabetesa tipa 2 kod odraslih dobro poznata, ova veza kod dece do sada nije bila jasna. 

Prema istraživanju koje je sprovedeno kako bi se ispitala ova veza, provedeno više od tri sata dnevno ispred ekrana, bilo da je u pitanju televizor, računar, tablet ili mobilni telefon, povećava rizik da deca razviju dijabetes tipa 2. Istraživanje, sprovedeno na Univerzitetu St. George u Londonu i objavljeno u časopisu Archives of Disease in childhood, obuhvatilo je 4.495 dece uzrasta od 9 do 10 godina iz 20 osnovnih škola u Velikoj Britaniji.

Šta je istraživanje pokazalo?

Nakon praćenja zdravstvenog stanja dece i njihovih navika, istraživači su zaključili da deca koja svakodnevno provode više vremena ispred televizora imaju veći rizik od insulinske rezistencije i prekomernog nakupljanja masnog tkiva.

Rizik postaje izraženiji kada je više od tri sata dnevno provedeno pred ekranom. Iako istraživanje ne uspostavlja direktnu uzročno-posledičnu vezu između gledanja televizije i rizika od dijabetesa, istraživači ističu da, sa obzirom na to koliko vremena deca danas provode pred televizorom, računarom, tabletom i mobilnim telefonom, njihov rizik može biti značajan. 

Autori se nadaju daljim istraživanjima, ali su uvereni da bi smanjenje vremena provedenog pred ekranom moglo olakšati prevenciju dijabetesa tipa 2, sa obzirom na vezu između “screen time”-a, povećane masnoće i insulinske rezistencije.

Kakvo je vaše mišljenje na ovu temu? Slažete li se?

Imate li pitanja za nas?

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.