U predstavljanju zdravog tanjira možemo kreirati zdrave i uravnotežene obroke kombinovanjem voća i povrća sa zdravim proteinima i celim žitaricama Healthy Eating Plate
(Harvard, School of Public Health).
Da bi se razumelo šta jesti u dijabetesu potrebno je upoznati koncept razlaganja nutrijenata.
Koncept porcije
Važno je upoznati našu decu i adolescente sa konceptom porcije kao standardne količine hrane izražene u gramima, koja se pretpostavlja kao jedinica mere koja se koristi za uravnoteženu ishranu. Deo se može odrediti pomoću naših ruku, kao što je prikazano u programu LARN 2014.
U restoranu
Niko ne bi trebao sebi uskratiti zadovoljstvo obroka van kuće, ali čak ni zadovoljstvo što su dva sata kasnije otkrili da mu je glukoza u krvi u ravnoteži i vaga narednog jutra nepromenjena. Važno je ne zloupotrebljavati, čak i ako želite da napravite neke izuzetke od pravila, sve dok je to povremeno.
Osim pažnje na ugljene hidrate, osoba koja zna da bira preferiraće:
- belo meso ili ribu pre nego crveno meso
- da začini samostalno, kada je to moguće
- u meniju će se naginjati manje složenim jelima koja su često najsvežija.
- izbegavaće preterano prerađenu hranu jer je bogata mastima koje sadrže visoku količinu holesterola i triglicerida i daju preveliku količinu kalorija
- izbegavati hranu sa previše šećera koja pogoduje hiperglikemiji
- jela od povrća, uz ribu ili belo meso, uz moguće i integralni hleb.