Dijabetes tipa 1 u školi – Saveti za tinejdžere

Članak  Diabetes prevention for teenagers  objavljen na na web stranici Univerziteta u Michiganua preporučen i na PRST portalu, pruža nam nekoliko saveta kako bismo olakšali upravljanje dijabetesom tipa 1 u školi, posebno kada deca odrastajući postaju nezavisnija i odgovornija.

Dijabetes tipa 1

Dijabetes tipa 1 je autoimuna bolest. To znači da telo napada vlastite ćelije koje proizvode insulin. Bez insulina, glukoza ostaje u krvi i ostavlje ćelije bez energije. Dijabetes tipa 1 naziva se juvenilni dijabetes jer se češće javlja kod mladih ljudi.

Lečenje dijabetesa tipa 1 je nesumnjivo važan i izazovan zadatak, posebno zbog česte primene insulina. O mlađoj deci često se brinu ljudi uključeni u samokontrolu šećera i upravljanje dijabetesom kako bi im pomogli, ali sa vremenom i kako odrastaju važno je da steknu određenu nezavisnost u tom pogledu. U adolescenciji, kako deca ulaze u svet srednje škole, upravljanje može postati još izazovnije zbog brojnih faktora koji sačinjavaju njihov život, kao što su sport, vannastavne aktivnosti, dijabetes vežbanje i društvene norme.

Saveti za tinejdžere o tome kako lečiti dijabetes tipa 1

  • Razgovor sa nastavnicima o dijabetesu: ispravno je osvestiti ih o dijabetesu kako bi mogli razumeti i opravdati određene potrebe kao što je, na primer, merenje šećera u krvi ili potreba da nešto pojedu na času.
  • Razgovor sa prijateljima i drugovima o dijabetesu: prijatelji mogu biti od najveće pomoći kada imate hipoglikemiju, ako znaju šta to znači i kako da se ponašaju, neće oklevati da vam pomognu i budu korisni.
  • Čuvajte dodatne zalihe u školi: Prilikom lečenja dijabetesa tipa 1 morate zapamtiti i imati sa sobom mnogo stvari, kao što su test trake, insulinska pumpa ili merač glukoze u krvi, slatkiši u slučaju hipoglikemije. Važno je imati rezervne baterije u razredu ili uvek sa sobom u slučaju da se insulinska pumpa isprazni, dodatnu zalihu slatkiša ili dekstroze, dodatne tračice; jer u slučaju potrebe ili u slučaju da ste zaboravili te nemate zalihe.
  • Nemojte raditi testove ili ispitivanja kada je nivo glikemije nizak: Učinak u školi je bolji kada se sećer u krvi drži pod kontrolom.
  • Odlična pomoć vam može biti DKP aplikacija za Android i iOS uređaje, koja vam pomaže u samokontroli dijabetesa.