Dijeta za gestacijski dijabetes

Čak i ako trudnoću započnete sa prekomernom težinom, nikada nije preporučljivo gubiti na težini dok ste trudni.

U drugom, a posebno u trećem tromesečju metabolizam se ubrzava i smanjuje se sposobnost ‘podnošenja’ manjeg jela (ubrzanog posta). Stoga je preporučljivo imati tri lagana obroka i najmanje tri obilnije užine svaki dan, od kojih jednu što je moguće kasnije, pre spavanja.

Mučnina i povraćanje su česti u trudnoći, posebno u prvom tromesečju; da biste smanjili mučninu, korisno je imati male i česte obroke, uzimati prepečeni hleb ili krekere pre jutarnjeg ustajanja, izbaciti kofein, izbegavati začinjenu hranu. Vitaminske preparate treba uzimati na pun stomak.

Sastavljanje glikemijskog dnevnika je važno, posebno za trudnice

Dnevnik pun informacija postaje arhiva rešenja. Ako niste sigurni u vezi sa efektom koji izbor može imati na glukozu u krvi (Hoću li jesti onu hranu koja me inspiriše? Hoću li voziti sobnu biciklu pola sata?) možete pogledati dnevnik kako biste saznali šta se dogodilo prethodni put. 

Očigledno je da dobro sastavljen dnevnik uvelike pomaže vašoj samokontroli i radu tima za dijabetes.

Lečenje i samokontrola gestacijskog dijabetesa

Rešavanje problema gestacijskog dijabetesa je jednostavno.

 • Gestacijski dijabetes obično se povlači nekoliko sati nakon porođaja, ali obolele žene imaju povećan rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Moguće je odgoditi ili izbeći njegov nastanak usvajanjem zdravih navika koje ste iskusili tokom čekanja i proverom glukoze u krvi u narednim godinama.
 • Gestacijski dijabetes ne treba zanemariti, ali od njega ne treba praviti dramu. Morate pomoći svom telu da prebrodi težak period trudnoće, sticanjem zdravijeg načina života, ne samo tokom trudnoće.

Zdrava ishrana

Pre svega, potrebna je zdrava i raznovrsna ishrana prilagođena prehrambenim potrebama majke i deteta. Uopšte nije tačno da u trudnoći morate ‘jesti za dvoje’.

Dnevni kalorijski unos (ukupna količina hrane koju unosimo) varira u odnosu na težinu zabeleženu pre trudnoće.

 • Žene sa smanjenom telesnom težinom mogu jesti više (30-35 Kcal dnevno po kg telesne težine), a njihovo povećanje na težini na kraju trudnoće može doseći 15-16 kg.
 • Drugačije, za žene normalne telesne težine sadržaj ishrane je 25-30 Kcal dnevno po kg telesne težine (dobijanje do 12 kg), dok izrazito gojazne žene ne bi trebale dobiti više od 5-7 kg.

Povećanje telesne težine ide postepeno:

 • u prvom tromesečju je minimalno (oko jedan kilogram),
 • u narednim mesecima telesna težina povećava za 300-500 grama nedeljno.

 

Važno je da ishrana bude uravnotežena. Ugljeni hidrati, proteini, masti i vlakna moraju biti prisutni.

Fizičke vežbe

Fizička aktivnost tokom trudnoće je važna jer vam omogućava kontrolu glukoze u krvi i ograničavanje debljanja.

Nadalje, stalna fizička aktivnost poboljšava tonus mišića i može olakšati porođaj. Vrsta i trajanje vežbi moraju biti dogovoreni sa lekarom i prilagođeni stanju žene.

Da bi fizička aktivnost u trudnoći bila efikasna na metabolizam, moraju se poštovati sledeće indikacije:

 • Kontinuitet: mora se vežbati 3-4 dana u sedmici, sa maksimalno 2 dana odmora između sesija.
 • Intenzitet: lagan do umeren; puls treba da bude 110-131 otkucaja u minuti (kod žena od 20 do 29 godina) i 108-127 otkucaja u minuti (kod žena od 30 do 39 godina). I dalje bi trebalo da bude moguće razgovarati tokom aktivnosti, a disanje može biti nešto teže od normalnog.
 • Vreme: mora trajati 30-60 minuta, u odnosu na fizičku aktivnost koja je bila obavljena pre trudnoće. Žene koje su pre trudnoće vodile sedilački način života trebale bi početi s kratkim seansama isprekidanim s pauzama.
 • Vrsta: aktivnosti u kojima se telo transportuje mogu se izvoditi kao što su plivanje, vožnja bicikla, hodanje, joga za trudnice, aerobik u vodi, gimnastika, ples.

Porođaj osobe sa gestacijskim dijabetesom

 • Gestacijski dijabetes, ako se ne leči na odgovarajući način, često dovodi do preteranog rasta bebe (fetalna makrosomija), posebno u abdomenu. Ovo stanje je indikacija za porođaj carskim rezom.
 • Dobro kontrolisani gestacijski dijabetes omogućava normalan rast fetusa i nije indikacija za carski rez.
 • Međutim, vreme i način porođaja određuju se na osnovu mnogih faktora.
 • Ako majka nije adekvatno kontrolisala gestacijski dijabetes, novorođenče bi moglo imati malu hipoglikemijsku krizu nekoliko minuta nakon porođaja, ali neonatološki tim svestan ovog rizika može odmah rešiti problem.
 • Žene s gestacijskim dijabetesom moraju rađati u kvalifikovanom okruženju: ne kod kuće ili u bolnici bez odela za neonatologiju ili pedijatriju.

Nakon porođaja

 • Gestacijski dijabetes se gotovo uvek vraća nekoliko sati nakon porođaja. Ali potrebne su neke mere opreza.
 • Žene koje su imale gestacijski dijabetes moraju, dva ili tri meseca nakon porođaja, ponoviti krivulju opterećenja glukozom koja je omogućila dijagnostifikovanje gestacijskog dijabetesa. Ako test ne otkrije nikakve promene, moraće se ponoviti u roku od tri godine.
 • Kad god je to moguće (na primer, istovremeno s drugim testovima krvi, ili kada ste slučajno u apoteci, ili kod kuće koristeći svoj glukometar) žena treba da izmeri glukozu u krvi natašte i obavesti lekara ako je vrednost veća od 100 mg/dl.
 • Najmanje svake dve godine žena bi trebala meriti krvni pritisak i proveravati nivoe ukupnog holesterola, HDL holesterola, LDL holesterola i triglicerida u krvi.
 • U slučaju nove trudnoće, test na gestacijski dijabetes treba uraditi ranije: u 16. sedmici.

 

Pravilnom ishranom i adekvatnom fizičkom aktivnošću možete sprečiti nastanak dijabetesa.

Kakva su vaša iskustva?

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.