Kada saznate da imate dijabetes tipa 1…

Kada osobe saznaju da boluju od dijabetesa tipa 1, suočavaju se s brojnim dilemama vezanim za izbor namirnica i doziranje insulina u kombinaciji s ishranom. Razumevanje efekata koje nutrijenti imaju na telo, kao i efekata insulina, postaje ključno.

Važnost kvaliteta nutrijenata i balansa u ishrani

Nije cilj eliminisati sve ugljene hidrate, već odabrati pravu vrstu ugljenih hidrata, proteina i masti. Važno je shvatiti da postoji beskonačno mnogo kompleksnih kombinacija ovih nutrijenata.

Preuzmite brošuru sa idejama za obroke i savetima za pravilnu ishranu osoba sa dijabetesom.

Edukacija i rutina

Kao dodatna pomoć postoje razni vodiči, kursevi i obuke za osobe sa dijabetesom. Idealno je da se ove informacije dobiju odmah nakon postavljanja dijagnoze.

Cilj je naučiti kako na pravilan način proceniti količinu i vrstu hrane i što pre uspostaviti rutinu.

Ključni značaj pravilne ishrane i planiranja

Pravilna ishrana je ključni faktor u kontroli dijabetesa. Neophodno je pratiti zdravu i redovnu ishranu, kao i dosledno doziranje insulina. Greške u doziranju se mogu korigovati, ali je važno nastojati da one budu što manje.

Savladavanje početnih izazova

Iako se na početku sve može činiti preplavljujuće, vremenom se uspostavlja rutina koja olakšava svakodnevni život.

Praktični saveti

Koristite aplikacije koje vam mogu biti saveznici kroz dijabetes putovanje. Jedna od takvih je i DKP aplikacija koju možete preuzeti za Android ili iOS uređaje. Bitno je ostati smiren i bez panike.

Kakvo je bilo vaše iskustvo po spoznaji da imate dijabetes tip 1?

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.