Kada saznate da imate dijabetes tipa 1…

Pri spoznaji da su obolele, osobe sa dijabetesom tipa 1, suočene su sa bezbroj dilema u izboru namirnica u ishrani i doziranju insulina u kombinaciji sa ishranom. 

Vremenom dolazi do upoznavanja sa efektima koje nutrijenti vrše, kao i sa efektom koji ima insulin na telo. Takođe dolazi do spoznaje vrsta i kvaliteta nutrijenata kao i da je osim izbora vrste hrane bitan i njihov balans.

Dakle nije suština eliminisati sve ugljene hidrate, već napraviti pravi izbor ugljenih hidrata, proteina i masti i da postoje beskonačne i kompleksne kombinacije.

Šta se može uraditi?

Postoje vodiči, kursevi, obuke za osobe sa dijabetesom a naravno idealno je kada se uputstvo već dobije sa samom spoznajom. Suština je naučiti da posle merenja na vagi već znamo odokativno koji je izbor, odnosno da se što pre uđe u rutinu.

U ovakvim situacijama insulinska pumpa je dobar izbor i od značaja je. U početku je potrebna obuka, privikavanje i istrajnost.

  • Pravilna ishrana i njeno planiranje su ključni momenat za sve osobe sa dijabetesom. 
  • Mora se slediti zdrava i isbalansirana ishrana u istim vremenskim intervalima i svakodnevno. 
  • Jednako važi za insulin, po šemi uz svaki obrok i ukoliko pogrešite uvek se može korigovati ako ste se preračunali i dali manju dozu dodaćete insulin i neku šetnju, i suprotno ukoliko je veća korigovaćete slatkim napitkom (voćni sok, dekstroza).

Na početku, kao i mnoge stvari, izgleda stvarno nemoguće. Vremenom se uđe u rutinu.

Dakle, računaj, broji, koristi aplikacije za računanje ugljenih hidrata, insulinske pumpe, olovke, abakusi, sve u rukama, bez panike, bez stresa i hajde da jedemo nešto što zaista zaslužuje sve ove proračune!

Pišite nam svoja iskustva!