Manje životinjskih proteina – manje dijabetesa

Ne treba preterivati sa crvenim mesom. Šta to konkretno znači?

Oni koji jedu životinjske proteine u izobilju izloženiji su riziku od dijabetesa tipa 2. To potvrđuje studija, Unos proteina ishranom i učestalost dijabetesa tipa 2 u Evropi: EPIC-InterAct studija slučaja  objavljena u Diabetes Care, od strane Univerziteta Wageningen u Holandiji, zasnovana na podacima iz uzorka ekstrapoliranog na 8 evropskih zemalja. 

Učestvujući u istraživanju istraživači, predvođeni Monique van Nielen, koristili su rezultate Epic studije o odnosu ishrane i onkoloških oboljenja, sprovedene u Evropi 12 godina na oko 16.000 ljudi.

Studija je prikupila informacije o zdravstvenom stanju ovih ljudi: visini, težini, ishrani, fizičkoj aktivnosti i nastanku T2DM. Iz ove studije, tim Monique van Nielen odabrala je 11.000 ljudi koji su razvili T2DM i upoređivali ih sa 15.000 zdravih ljudi.

Tako je otkriveno da se na svakih 10 grama više konzumiranih životinjskih proteina rizik od dijabetesa povećava za 6%. Uzorak je u proseku unosio 90 grama životinjskih proteina dnevno, dakle sa 22% većom verovatnoćom razvoja bolesti u odnosu na konzumente koji su uzimali samo 36 grama ovih proteina dnevno. 

Po navodima autora studije Za biljne proteine, koji potiču, na primer, iz mahunarki, ista povezanost nije pronađena kao i da je za one koji su najugroženiji potrebno zamene meso i ribu povrćem.