Objasnite deci šta je dijabetes

Pružite deci neophodna znanja o dijabetesu!

Dobro je da deca  znaju o dijabetesu i na odraslima je da im ta saznanja približimo.

Najbolje ipak,  saznaju od svojih vršnjaka.

Iskustvo mame Ane:

Od kada moja kćerka ima dijabetes, često se dešava, da sretnem neko dete koje je pita šta je insulinska pumpa – taj mobilni telefon u torbici.

Kada je imala dve i po godine, njena objašnjenja su bila nejasna: „ima ova stvar koju staviš na ovo, onda tata uzme set, ubode mi prst ovim i onda uradi ovo“.

Deca joj praktično ništa nisu odgovarala jer su bila potpuno oduševljena njenim objašnjenjem. Tokom godina, međutim, njen jezik se transformisao i na trenutke to gotovo objašnjava kao da je doktor.

Deci koja je slušaju treba malo. Fascinirani su, ali istovremeno i zapanjeni takvom tehnologijom.

Što su veća saznanja dece o dijabetesu to je on manje TABU tema odnosno nema neprijatnih pitanja i odgovora.

Deca mogu lako razumeti i prihvatiti čak i ono što je drugačije, dovoljno je samo da im mi, kao roditelji, damo slobodu da to učine.

Zašto je edukacija dece o dijabetesu važna?

Edukacija dece o dijabetesu je ključna ne samo za razbijanje predrasuda i stigmatizacije, već i za stvaranje podržavajućeg okruženja za one koji žive sa ovim stanjem.

Kroz otvorenu komunikaciju i prilagođavanje informacija uzrastu, deca mogu naučiti da budu saosećajna i informisana.

Evo nekoliko načina kako možemo pružiti deci neophodna znanja o dijabetesu:

  1. Koristite jednostavan jezik: Objasnite šta je dijabetes koristeći pojmove koje deca mogu lako razumeti. Na primer, možete reći da telo ne proizvodi dovoljno “goriva” (insulina) koje mu pomaže da koristi “energiju” (šećer) iz hrane.

  2. Budite iskreni: Deca su prirodno radoznala i mogu postavljati mnogo pitanja. Odgovarajte iskreno, ali na način koji je primeren njihovom uzrastu.

  3. Uključite ih u aktivnosti: Organizujte radionice ili igre koje simuliraju svakodnevne aktivnosti osobe sa dijabetesom, kao što su merenje nivoa šećera u krvi ili planiranje obroka.

  4. Pokažite im opremu: Dozvolite deci da vide i dodirnu stvari poput insulinskih pumpi, glukometra i lanceta (pod nadzorom odrasle osobe), kako bi im postale manje strašne i više razumljive.

  5. Priče i knjige: Koristite priče i knjige koje govore o dijabetesu kako biste im pomogli da bolje razumeju stanje.

  6. Pozitivni uzori: Pokažite im primere poznatih ličnosti ili vršnjaka koji uspešno upravljaju svojim dijabetesom, kako bi videli da dijabetes ne sprečava ljude da vode normalan i aktivan život.

  7. Podstaknite empatiju: Razgovarajte o tome kako se deca sa dijabetesom mogu osećati i kako važno je biti ljubazan i podržavajući prema svima.

  8. Razgovarajte o prevenciji: Iako tip 1 dijabetes nije uzrokovan načinom života, razgovor o zdravim navikama u ishrani i važnosti fizičke aktivnosti može pomoći u prevenciji tipa 2 dijabetesa.

  9. Uključite školu: Rad sa školama na edukaciji učenika o dijabetesu može pomoći u stvaranju sigurnog i podržavajućeg okruženja za decu sa dijabetesom.

  10. Budite otvoreni za pitanja: Deca će možda imati pitanja kasnije, nakon što razmisle o informacijama koje su dobila. Budite dostupni da odgovorite na ta pitanja kad god se pojave.

Želite li još nešto da dodate? Neko iskustvo iz života? Pišite nam!

Recite nam kako su vaša deca ili deca koju poznajete reagovala na saznanja o dijabetesu? Kakve su njihove reakcije i kako su se nosili sa tim? Podelite sa nama iskustvo i pomozite nam u širenju svesti o dijabetesu.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.