Postoji veza između gojaznosti u djetinjstvu i rizika od dijabetesa tipa 2

Prema studiji objavljenoj u Journal of the Endocrine Society, deca sa gojaznošću imaju četiri puta veći rizik da dođe do razvoja dijabetesa tipa 2 od dece s indeksom telesne mase u zdravom opsegu.

U Kohortnoj studiji Body Mass Index and Incident Type 1 and Type 2 Diabetes in Children and Young Adults: A Retrospective Cohort Study , korišćeni su elektronski zdravstveni kartoni iz jedne od najvećih baza podataka primarne zdravstvene zaštite širom sveta, Ujedinjenog Kraljevstva, Clinical Practice Research Datalink, a podaci potiču iz 375 opštih praksi.

Istraživači su pregledali podate o BMI, evidenciju o dijagnozi dijabetesa i druge podatke za 369.362 dece uzrasta između 2 i 15 godina. Iz podataka zabeleženih između 1994. i 2013. godine, istraživači su otkrili da je kod 654 dece i tinejdžera dijagnostikovan dijabetes tipa 2, a kod 1.318 je dijagnostikovan dijabetes tipa 1.

Deca i tinejdžeri sa gojaznošću činili su skoro polovinu slučajeva T2DM – ukupno 308, dok studija nije otkrila povezanost između gojaznosti i povećane incidencije T1DM, koji je povezan sa osnovnim autoimunim poremećajem.

Rezultat studije dakle, pokazuje da je povećanje gojaznosti doprinelo sve većoj incidenci T2DM, sa čak četiri puta većim rizikom od razvoja T2DM kod gojaznih osoba. ali ne i T1DM među decom i mladima u UK,

Takođe, istraživanje pokazuje potrebu za akcijom od strane države u smislu preventivnih mera već u ranim fazama razvoja dece.