Predijabetes, dijeta sa niskim udelom ugljenih hidrata može smanjiti nivo glikoliziranog hemoglobina

Prema studiji Efekti dijetetske intervencije s niskim udelom ugljenih hidrata na HbA1c: randomizovano kliničko ispitivanje. objavljenoj u časopisu JAMA Network Open, dijeta sa niskim udelom ugljenih hidrata kod osoba sa predijabetesom može smanjiti nivo glikoziliranog hemoglobina.

Studija je uključivala 150 odraslih osoba sa nivoima glikoziliranog hemoglobina (HbA1c) od 6,0% do 6,9%, ali ne na terapiji. Dijetalna intervencija se sastojala od ukupnog neto unosa ugljenih hidrata od manjeg od 40 g u prva 3 meseca i manje od 60 g u naredna 3 meseca, po mogućnosti ugljenih hidrata bogatih vlaknima. Grupa poređenja sledila je uobičajenu ishranu.

Učesnici studije, svi odrasli u dobi između 40 i 70 godina, uzeti su iz područja Louisiane. Subjekti koji su prethodnim skriningom identifikovani sa visokim rizikom za predijabetes ili dijabetes tipa 2 pozvani su na skrining. Posebno su odabrani oni sa nivoom HbA1c između 6,0% i 6,9%, ali koji nisu bili na terapiji. Od 150 upisanih subjekata, 72% su bile žene. Ukupna srednja vrednost HbA1c iznosila je 6,2%, a kod većine ispitanika nivo je bio ispod 6,5%. Grupa koja je bila na dijeti sa niskim udelom ugljenih hidrata dobila je savete o ponašanju, priručnik sa smernicama i receptima za ishranu, te suplementaciju. U prvoj fazi individualne sesije su održavane jednom nedeljno, prve 4 nedelje, nakon čega su sledile četiri sesije u malim grupama svake druge nedelje i četiri telefonska praćenja. Druga faza se sastojala od 3 mesečne grupne sesije i tri telefonska praćenja. Grupa koja je održavala uobičajenu ishranu dobijala je pisane informacije sa standardnim savetima o ishrani i opcionim mesečnim edukacijama koje nisu povezane sa ishranom.

Promena HbA1c od početne vrednosti do 6 meseci bila je veća u grupi na dijeti, smanjenje od -0,26%, u poređenju sa povećanjem od 0,04% u grupi na uobičajenoj dijeti. Značajno veće smanjenje glukoze natašte (–8,4 mg/dl naspram +1,9 mg/dl) i telesne težine (–6,4 kg naspram –0,5 kg) takođe je uočeno nakon 6 meseci, dok nije bilo značajnih razlika u varijaciji holesterola. Procena kontinuiranim praćenjem glukoze pokazala je da je interventna grupa provela 9,8% više vremena u rasponu od 70-120 mg/dL od grupe koja je koristila uobičajenu dijetu. Nakon 6 meseci, 39 učesnika (53%) u grupi sa intervencijom i 22 (32%) u grupi sa uobičajenom dijetom imalo je nivoe HbA1c <6,0%, što je značajna razlika.

Ova studija pokazuje da je moguće smanjiti vrednosti HbA1c kod osoba s dijabetesom tipa 2 bez pribegavanja hipoglikemijskim lekovima, ali, zbog njegovog dizajna, nije moguće definisati u kojoj meri su prednosti uzrokovane gubitkom težine u odnosu na smanjenje ugljenih hidrata per se.