PRST istraživanje na 13. srpskom kongresu o šećernoj bolesti

U Beogradu je 11. decembra 2023. godine održan 13. srpski kongres o šećernoj bolesti, koji je okupio eminentne stručnjake iz oblasti endokrinologije, sa fokusom na digitalna rešenja u tretmanu i praćenju ove bolesti. Kongres je bio prilika da se predstave najnovija istraživanja i razmene iskustva u primeni digitalnih tehnologija koje olakšavaju svakodnevni život pacijenata obolelih od dijabetesa.

Dr Đukić o nacionalnom istraživanju o životnim navikama osoba sa dijabetesom

U okviru simpozijuma pod nazivom “Digitalna rešenja – dvosmerna ulica”, među predavačima je pored prof. dr Katarina Lalić i Aleksandra Jotića, bio i prof. dr Aleksandar Đukić koji je prisutnima predstavio zvanične rezultate “Nacionalnog istraživanja o životnim navikama osoba obolelih od dijabetesa”, koje je sproveo PRST portal uz podršku DKP aplikacije za praćenje nivoa šećera u krvi. 

Kroz ovo predavanje prisutne kolege su upoznate sa realnim stanjem među urbanom populacijom na teritoriji Srbije po pitanju primene pravilne ishrane, fizičke aktivnosti, redovnog merenja šećera u krvi i posete lekaru, sa ciljem da se utvrdi korelacija između navedenih faktora i opšteg zdravstvenog stanja osoba sa dijabetesom, kao i njihovog socio-emocionalnog statusa.

Rezultati istraživanja zainteresovali i zabrinuli prisutne: Šta su podaci pokazali?

Prisutne je veoma zainteresovalo PRST istraživanje koje je predstavio dr Đukić, koje je istaklo da većina ispitanika sa Tipom 1 dijabetesa razume važnost ishrane i fizičke aktivnosti, dok manje od 20% osoba sa Tipom 2 dijabetesa nikada nije čulo za samokontrolu putem ovih metoda. Samo oko 20% ispitanika se redovno bavi fizičkom aktivnošću, iako je preko 96% anketiranih sa dijabetesom Tip 1 upoznato sa pravilnom ishranom i fizičkim aktivnostima. 

Sa druge strane istraživanje je pokazalo da merenje šećera u krvi opada s godinama i dužinom trajanja bolesti. Studija je takođe pokazala da osobe koje redovno posećuju lekara imaju bolju samokontrolu dijabetesa, pozitivniji stav i bolji socio-emocionalni status.

Digitalno rešenje u samokontroli dijabetesa = DKP aplikacija

U sklopu 13. srpskog kongresa o šećernoj bolesti, istaknut je značaj digitalnih rešenja u samokontroli dijabetesa. DKP aplikacija, kao podrška nacionalnom istraživanju, predstavlja digitalni saveznik svakoj osobi sa dijabetesom. Aplikacija pruža personalizovani pristup, što pacijentima daje moć da prate svoje zdravstveno stanje preciznije i da u realnom vremenu dobijaju povratne informacije o svojoj terapiji, nivou insulina, i nivoa šećera u krvi. 

Kongres je potvrdio da je upotreba digitalnih rešenja u medicini dvosmerna ulica koja ne samo da pruža podršku pacijentima, već i omogućava lekarima da na efikasniji način pristupe lečenju i praćenju dijabetesa. 

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.