• Dijabetes je stanje. Samokontrola je rešenje.

Sindrom policističnih jajnika i dijabetes tipa 2. Postoji li veza?

Sindrom policističnih jajnika jedan je od najčešćih uzroka ženske neplodnosti i pogađa od 6% do 12% žena u reproduktivnoj dobi. Glavni uzroci sindroma policističnih jajnika su telesna masa, porodična istorija i insulinska rezistencija.

Kad se javlja sindrom policističkih jajnika?

Sindrom policističnih jajnika često se javlja zajedno sa širokim spektrom faktora koji utiču na nivo šećera u krvi, od smanjene tolerancije na glukozu do dijabetesa tipa 2.

Incidencija bolesti nakon ovih stanja veća je u odnosu na zdrave žene sa sličnim indeksom telesne mase (BMI, indeksom gojaznosti). Ova prisutnost povezanih poremećaja pripisuje se zbiru patoloških i genetskih situacija koje povezuju ove dve bolesti, kao što je na primer insulinska rezistencija.

Šta su istraživanja pokazala?

Sa obzirom na ograničenja u metodologiji studija i obzirom na veoma varijabilnu prirodu pojave sindroma policističnih jajnika, veoma je složeno i teško tačno definisati postojanje veze između dijabetesa tipa 2 i PCOS-a. 

Analize potvrđuju važnost usvajanja zdravog načina života, redovnog vežbanja i pridržavanja uravnotežene ishrane, poput mediteranske ishrane.


Saznajte više

Istraživači, sa druge strane, ne preporučuju konzumiranje hrane i pića koja mogu sadržavati hemikalije koje narušavaju endokrini sistem (npr. pesticidi, dioksini), kao i određene lekove. 

Na kraju, istraživači tvrde da održavanje normalne, optimalne težine posebno doprinosi postizanju značajnog smanjenja rizika od dijabetesa tipa 2 kod žena sa sindromom policističnih jajnika.

Imate li pitanja za nas?

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Loading

Share