Šta je gestacijski dijabetes?

Među stanjima koja mogu nastati tokom trudnoće, gestacijski dijabetes je jedno od najčešćih, ali i manje dramatičnih. Ne predstavlja opasnost po život bebe i ništa neće sprečiti da se trudnoća iznese do termina. Gestacijski dijabetes zahteva od žena da usvoje zdravije životne navike: jedu na uravnotežen način, vežbaju, kontrolišu težinu i nivo glukoze u krvi.

Dijagnoza gestacijskog dijabetesa

Tokom trudnoće, posebno u drugoj polovini (od 4. meseca nadalje), telo prolazi kroz duboke promene neophodne za rast deteta i za fazu dojenja.

U ovoj fazi, insulin, hormon koji proizvodi pankreas i koji pomaže u održavanju glukoze u krvi pod kontrolom, deluje manje. Pankreas pokušava odgovoriti na ovu situaciju povećanjem količine insulina koji proizvodi. Ako ne proizvodi dovoljno, razvija se gestacijski dijabetes.

Simptomi gestacijskog dijabetesa

U simptome gestacijskog dijabetesa ubraja se:

 • povećana žeđ
 • česta potreba za mokrenjem (poliurija)
 • neopravdano povećanje gladi (čak i uz gubitak težine)
 • smetnje vida
 • česte infekcije genitourinarnog trakta (kandidijaza, cistitis)

I u prisustvu faktora rizika kao što su:

 • gestacijski dijabetes u prethodnoj trudnoći
 • prekomerna težina ili gojaznost pre trudnoće
 • vrednosti glukoze u krvi natašte između 5.6 mmol/l i 6.9 mmol/l.

Skrining se izvodi pomoću glikemijske krivulje u trudnoći ili krivulje opterećenja glukozom (OGTT), obično između 16. i 28. sedmice.

Test opterećenja glukozom (OGTT) izvodi se uzimanjem prvog uzorka krvi natašte, drugog i trećeg uzorka krvi nakon što se od pacijenta traži da popije 75 grama šećera otopljenog u vodi.

Šta je važno da znate?

O dijabetesu govorimo ako je jedna od vrednosti glikoze u krvi na krivulji viša od normalne: glukoza u krvi natašte iznad 5.1 mmol/l, glukoza u krvi nakon jednog sata iznad 10 mmol/l ili nakon dva sata iznad 8.5 mmol/l.

U slučajevima kada je krivulja opterećenja pomaknuta na 16. sedmicu i tada rezultati budu sa vrednostima u granicama normale, potrebno je ponoviti test između 24. i 28. sedmice.

Optimalne vrednosti glikemije u trudnoći

Glukoza u krvi tokom trudnoće podleže fiziološkim fluktuacijama u odnosu na sate dana, obroke i vreme trudnoće.

U normalnoj trudnoći glukoza u krvi natašte je posebno nizak (3.3-3.9 mmol/l) i brzo raste nakon jela. Međutim, vrednosti glukoze u krvi natašte ispod 5.3 mmol/l i vrednosti ispod 7.8 mmol/l jedan sat nakon obroka smatraju se ‘sigurnim’.

Ispravan pristup ishrani obično vam omogućava da održite glikemijske vrednosti u granicama koje se smatraju optimalnim za trudnoću.

Kada se to ne dogodi, moguće je postići optimalan nivo glukoze u krvi upotrebom insulina tokom trudnoće samo po savetu Vašeg lekara.

Kako bi sprečile porast glukoze u krvi, žene mogu napraviti promene u načinu života koje bi trebale napraviti pre trudnoće:

 • povećajte redovnu fizičku aktivnost
 • pridržavajte se uravnotežene prehrane smanjenjem unosa jednostavnih šećera (šećera i slatkih pića) i masti
 • ako žena ima višak kilograma ili je gojazna, treba planirati trudnoću, tj. pokušati smršati pre trudnoće.treba da se sprovedu pre trudnoće.

Korisne informacije

Gestacijski dijabetes ne uključuje malformacije ili oštećenja vitalnih organa nerođenog deteta, jer se pojavljuje kada je razvoj organa i sistema završen.

Ovaj oblik dijabetesa, sa druge strane, uzrokuje promene u rastu fetusa, zbog činjenice da se dete razvija u hiperglikemijskoj intrauterinoj sredini (sa previše šećera) i doslovno se ‘ugoji’, postaje ‘makrozomsko’.

Nema opasnosti po život deteta koje se skoro uvek rađa zdravo i u dobrom stanju.

Suprotno verovanjima iz prošlosti, beba se ne sme roditi debela! Dete rođeno makrozomalno (preko 4 kg) ima veći rizik od razvoja gojaznosti već u detinjstvu, kao i dijabetesa u odrasloj dobi.

Ako majčina glukoza u krvi nije dobro kontrolisan, beba se može više razviti u trupu i stomaku koji će imati veći prečnik od glave. To može dovesti do ozbiljnih problema kada se porođaj odvija prirodnim putem, zbog činjenice da bebina ramena otežano prolaze kroz porođajni kanal. Iz tog razloga se često koristi carski rez.

Konačno, budući da je beba navikla da živi u okruženju sa višim nivoom glukoze u krvi, u trenutku rođenja, kada je pupčana vrpca prekinuta, može biti pogođena naglim smanjenjem nivoa glukoze i pasti u hipoglikemiju.

Majčin dijabetes se ne prenosi na bebu.

Zvono za alarm: Gestacijski dijabetes može nastati čak i ako se nije pojavio u prethodnim trudnoćama i možda se neće ponoviti u sledećoj trudnoći.

Imati gestacijski dijabetes znači biti izložen riziku od razvoja dijabetesa u godinama nakon porođaja: deset godina nakon trudnoće, 50% žena sa prekomernom težinom koje su imale gestacijski dijabetes razvija dijabetes tipa 2.

Dijabetes u trudnoći je pravi znak upozorenja za dijabetes., zbog toga se moraju preduzeti mere za prevenciju dijabetesa.

Neophodno je da sprovodimo neke savete koji vrede za sve trudnice.

Uz pomoć tima za dijabetes, morate proveriti svoje znanje o ishrani i raditi na evaluaciji svojih navika i sklonosti, davanju više prostora onim zdravijim i zameni manje odgovarajućih jednako prijatnim navikama.

Periodična samokontrola i upravljanje gestacijskim dijabetesom:

 • povremeno proveravati i kontrolisati vrednosti glukoze u krvi natašte i nakon jela.
 • izvođenje lagane fizičke aktivnosti, brzo hodanje ili plivanje, pomoći će telu da bolje koristi insulin držeći nivo glukoze u krvi pod kontrolom


Potom, tokom periodičnih pregleda, pored stanja fetusa, Vaš lekar će proveriti vrednosti krvnog pritiska i uraditi analizu urina kako bi isključio prisustvo glukoze u uzorku, proveriti telesnu težinu i svaku fizičku aktivnost koju obavlja.

Ovi periodični pregledi pomoći će u proceni učinkovitosti vašeg programa upravljanja gestacijskim dijabetesom i utvrditi jesu li potrebne promene ako ne postignete željene rezultate.

Krivulja opterećenja se izvodi uzimanjem prvog uzorka krvi natašte, drugog i trećeg uzorka krvi nakon što se žena zamoli da popije 75 grama šećera otopljenog u vodi.

Među stanjima koja mogu nastati tokom trudnoće, gestacijski dijabetes je jedno od najčešćih, ali i manje dramatičnih.

Ne predstavlja opasnost po život bebe i ništa neće sprečiti da se trudnoća iznese do termina. Gestacijski dijabetes zahteva od žena da usvoje zdravije životne navike: jedu na uravnotežen način, vežbaju, kontrolišu težinu i nivo glukoze u krvi.

Imate li neka pitanja za nas?

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.