Ugljeni hidrati i dijabetes

Odnos insulina i ugljenih hidrata

Insulin je važan u prenosu glukoze iz krvi  u ćelije,

Koliko je jedinica insulina potrebno da metabolišete glukozu, iz recimo 100 gr ugljenih hidrata? Odgovor nije jedinstven.

Efekat insulina varira od osobe do osobe a takođe varira kod iste osobe tokom dana.

Koristeći neka pravila proverena na osnovu podataka zabeleženihi u dnevniku ishrane, lekar može proceniti ovaj odnos insulina/ugljenih hidrata (I/C) koji precizno izražava koliko ugljenih hidrata apsorbuje jedna jedinica insulina na personalizovan način (svakom svoje).

Kalkulator odnosa insulina ugljenih hidrata

Svako od nas može imati različite I/C odnose.

Faktor osetljivosti na insulin (FSI) (H2)

Ove kalkulacije polaze od pretpostavke da je glukoza u krvi u granicama pre-prandijalnog cilja dogovorenog sa dijabetologom, što se ne dešava uvek. Može biti viši ili niži. Ukoliko je glikemija viša koncentracija insulina u organizmu je niža i ispravna doza insulina za obrok bi mogla biti nedovoljna,i obrnuto ukoliko je glikemija niža, doza bi mogla biti prevelika. Stoga je potrebno izmeriti glukozu u krvi, uporediti ga sa ciljnim i shvatiti koliko je jedinica insulina više ili manje potrebno da se on ispravi i vrati u normalu.

Da bi to učinili, moramo znati svoj faktor osetljivosti na insulin, koji se takođe naziva korekcioni faktor, tj. moramo znati koliko pada glukoza u krvi za svaku uzetu jedinicu insulina.

Ishrana i dijabetes

Izmerite glukozu u krvi: ukoliko je izvan granica, izračunati razliku između izmerene vrednosti glukoze u krvi i ciljane vrednosti glukoze u krvi (ciljna glukoza u krvi) i podelite rezultat sa faktorom osetljivosti (ili faktorom korekcije).

Računanje ugljenih hidrata i dijabetes

Ugljeni hidrati su jedina grupa nutrijenata koja može odmah i značajno uticati na glukozu u krvi. Moguće je s određenom preciznošću izračunati koliko grama ugljenih hidrata je prisutno u jelu, obroku ili piću i na osnovu toga proceniti broj jedinica insulina potrebnih za njihovo metabolisanje

Kako izračunati ugljene hidrate ako imate dijabetes

Broj ugljenih hidrata (na engleskom CHO Counting) prolazi kroz četiri momenta ili faze:

  • naučite prepoznati hranu koja sadrži ugljene hidrate
  • znati količinu ugljenih hidrata sadržanih u svakoj hrani
  • procenite sadržaj ugljenih hidrata u jednoj porciji
  • izračunajte dozu insulina na osnovu unosa ugljenih hidrata

Najveći broj namirnica koje jedemo, stalno je prisutno u našoj prehrani, glikemijski i dnevnik hrane tako mogu postati prava knjižica rešenja, te nam pomoći u napomenama koje mogu biti korisne za građenje naših pravila.

Kod dijabetesa tipa 1 idealno rešenje bi bilo naučiti kako izračunati ugljene hidrate kako bi se ustanovila najadekvatnija doza insulina potrebna za obrok koji ćete konzumirati: da biste naučili tehniku ​​brojanja ugljenih hidrata, potrebno je pohađati posebne organizovane kurseve od strane timova za dijabetes.

Procenite porcije za broj CHO

Procena težine porcije na oko je vrlo jednostavan postupak: – izmerite sirovu i kuhanu hranu i pazite na to – procenite hranu golim okom – izvažite hranu kako biste proverili tačnost vaše procene.

Postoji nekoliko alata koji mogu pomoći, vaga, kašike, šolje, čaše i na kraju korišćenje ruku kao poređenje, na primer, ako 60 g kuvane hrane odgovara šaci ili moja otvorena ruka krišci hleba od 50 g, uz malo vežbe mogu dobiti indikacije o tome koliko jedem.

Koliko ugljenih hidrata

Ovaj deo procesa je čisto memorijski. Osim jestivog šećera, svaka hrana se sastoji od ugljenih hidrata i drugih nutrijenata (kao što su masti, proteini i vlakna). Stoga različite namirnice imaju različite procente ugljenih hidrata. Potrebno je zapamtiti nekoliko desetina ekvivalencija tako da dodavanjem ugljenih hidrata svake pojedine namirnice dobijemo pouzdanu procenu ukupnih ugljenih hidrata prisutnih u tom obroku.

Važno je shvatiti da su ugljeni hidrati prisutni u ishrani glavni faktor u određivanju potrebe za insulinom u obroku: znati kako upravljati insulinom obroka, postići dobru postprandijalnu kontrolu glikemije (dva sata nakon obroka), znači uzeti odgovarajuću količinu brzog insulina (brzodelujućih analoga, dakle lispro, aspartat, glulizin) koji je potreban da bi se metabolisala količina ugljenih hidrata uzetih tokom obroka.

Etikete su veoma važne

Neki navode procenat ugljenih hidrata na 100 grama proizvoda, drugi za porciju (čiju težinu bira sam proizvođač na nestandardiziran način). Važno je da ne pomešate prisustvo  ugljenih  hidrata u gramima sa kalorijama.