Zaboravili ste insulin?

Zaboravili ste pilule ili insulin kod kuće?

Može se desiti.

Kada se to dogodi a daleko ste  od kuće, postavljamo pitanje:

Koliko sati možemo bez terapije, a da ne naiđemo na manje ili više ozbiljne tegobe?

Ne baš puno, ne možete se pretvarati da dijabetesa nema nekoliko sati.

Dijabetes je pedantan; uvek je tu da vas podseti na svoje prisustvo, sa svim svojim rekvizitima

Zato je važno da uvek sve nosite sa sobom.

Moja priča:

Igrao sam se sa unucima i osetio visoku glukozu u krvi a zaboravio sam insulin i glukometar kod kuće! Imao sam užasnu glavobolju samo od anksioznosti, uobičajeno  kada saznate da kod sebe nemate stvari koje su vam potrebne za terapiju, odmah se osećate loše. Srećom, odmah su me odvezli kući. Bilo jako žao što sam zbog dijabetesa otišao ranije, ali je, istovremeno, bilo nezamislivo da ostanem.

Razmišljajući o tome, nisu to bile samo pehovi i smetnje, ponekad sam ovu situaciju koristio kao izgovor da se izvučem iz neprijatnih situacija, kao kad sam hteo da napustim proslavu koja mi se nije dopala ili da skratim ručak sa rodbinom: – Izvinite, zaboravio sam merač glukoze. Stvarno moram kući! 

Ukratko, kao i obično, na pola puta između potreba i lukavstva, život se ponekad mora voditi u svoju korist, ako je moguće, a ponekad i ne.

I prokleti dijabetes!

– svoju priču prenosi Zdravko Mirković.

Šta još možete uraditi?

Zaboraviti insulin može biti više od pukog neprijatnosti; to može biti ozbiljan rizik za vaše zdravlje. Bez pravilne terapije, nivo šećera u krvi može se brzo pomeriti izvan sigurnih granica, što može dovesti do hiperglikemije ili, u slučaju insulinske terapije, čak i do dijabetičke ketoacidoze, potencijalno opasne po život stanja.

Zato je ključno imati plan za slučajeve kada zaboravite svoju terapiju. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti:

  1. Ostanite mirni: Panika može pogoršati situaciju, povećavajući nivo stresa i šećera u krvi.

  2. Procenite situaciju: Koliko ste daleko od kuće? Da li postoji apoteka u blizini? Da li imate neki obrok u skorije vreme?

  3. Kontaktirajte zdravstvenog pružaoca usluga: Ako ste u mogućnosti, pozovite svog lekara ili dijabetološki tim za savet.

  4. Imajte rezervni plan: Uvek nosite sa sobom informaciju o vašem stanju i lekovima koje uzimate, kao i kontakt informacije vašeg lekara.

  5. Koristite tehnologiju: Aplikacije za pametne telefone mogu vam pomoći da pratite vašu glukozu i podsjećaju vas kada je vreme za lekove. DKP je aplikacija koja pomaže hiljada osoba sa dijabetesom, skinite je na svom Android ili iOS uređaju i dobijte pomoć u svakom trenutku.

  6. Edukujte svoje najbliže: Pobrinite se da ljudi oko vas znaju o vašem stanju i kako da vam pomognu u slučaju hitnosti.

  7. Naučite iz iskustva: Nakon ovakvog događaja, razmislite kako da izbegnete slične situacije u budućnosti. Možda će vam pomoći da imate dodatni set lekova u torbi ili na poslu.

Upamtite:

Upravljanje i samokontrola dijabetesom zahteva stalnu pažnju i posvećenost, i dok život sa ovim stanjem može biti izazovan, sa pravim alatima i podrškom, moguće je voditi ispunjen i zdrav život.