Koji oblici fizičke aktivnosti su najomiljeniji osobama sa dijabetesom? Rezultati nacionalnog istraživanja

Fizička aktivnost je jedna od važnih komponenti upravljanja dijabetesom, zajedno sa ishranom, lekovima i redovnom samokontrolom nivoa sećera. Aktivnosti koje osobe sa dijebetesom primenjuju mogu pomoći u održavanju optimalne telesne težine, poboljšanju osetljivosti na insulin i jačanju kardiovaskularnog sistema.

Da li su toga svesne i osobe sa dijebetesom? U nastavku predstavljamo neke od glavnih nalaza sprovedenog nacionalnog istraživanja o životnim navikama osoba sa dijabetesom.

Svest o pravilnoj ishrani i fizičkim aktivnostima

Većina ispitanika u okviru istraživanja (87.8%) je svesna pravilne ishrane i fizičke aktivnosti koju bi trebalo da praktikuju. Međutim, dok je svest o ovim preporukama na visokom nivou, posebno među osobama sa dijabetesom T1 postoji ozbiljan jaz između teoretskog znanja i praktične primene.

Primena fizičke aktivnosti u praksi na veoma niskom nivou!

Naime, većina anketiranih ne vežba redovno. Samo 20.1% ženskih i 16.42% muških ispitanika navodi da se redovno bavi fizičkom aktivnošću. Kada je reč o vrsti aktivnosti kojom se bave, hodanje je nesporno najpopularniji izbor, posebno među starosnom grupom od 46 do 60 godina. Vožnja bicikla je omiljena među starijima, dok je trčanje najpopularnije među najmlađima.

Očekivano je da mlađe osobe, one ispod 30 godina, vežbaju redovnije i imaju bolju informisanost o značaju fizičke aktivnosti. Suprotno tome, osobe starije od 60 godina često nemaju praksu redovnog vežbanja, što je istraživanje i potvrdilo.

Za bolje rezultate u praksi važna je edukacija

U svetlu navedenih rezultata, jasno je da postoji potreba za daljom edukacijom i osnaživanjem osoba sa dijabetesom da usvoje zdravije životne navike, posebno kada je reč o fizičkoj aktivnosti. Edukacija nije samo prenos informacija, već ona mora biti prilagođena svakom pojedincu, uzimajući u obzir njegove svakodnevne izazove, motivaciju i potrebe.

Pored edukativnih programa, neophodna je i kontinuirana podrška, koja može doći u obliku grupa za podršku, individualnih konsultacija ili digitalnih alata i aplikacija i resursa. Jedan od značajnih resursa je i naš ebook, koji možete preuzeti ovde i to potpuno besplatno.

Sjajna pomoć i podrška na tom putu uvođenja navika vežbanja vam može biti i DKP aplikacija dostupna za Android i iOS u okviru koje možete napraviti podsetnike za terapijsku aktivnosti i angažovanje. DKP aplikaciju možete preuzeti OVDE.

Na kraju, važno je naglasiti da svaka osoba sa dijabetesom ima svoj jedinstveni plan fizičkih aktivnosti. Dok neki mogu naći motivaciju i inspiraciju kroz grupne vežbe ili sport, drugima može više odgovarati meditacija ili joga. Ključ je u pronalaženju onoga što odgovara svakom pojedincu kako bi mu pomogli da održi ili usvoji zdrave životne navike.

Rezultati istraživanja​

Ukoliko želite da saznajte sve rezultate istraživanja, preuzmite kompletan izveštaj potpuno besplatno.

Budimo u kontaktu!

Da biste dobili kompletan izveštaj sa rezultatima istraživanja, prijavite se na naš newsletter newsletter u odeljku Prijavite se za obaveštenja.

Ukoliko imate neka pitanja za nas, pišite nam kroz formu ispod.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.